20 Haziran 2008 Cuma

Moonlight’tan kompleks faset

Moonlight’tan kompleks faset
Kentsel veya açık alanlar çevrenin niteliğini belirler. Genelde bu, gün içindeki saatlerle sınırlı bir yaklaşım. Yapay ışığın yanlış kullanımına paralel olarak dış mekanlar ilgi çekici özelliklerini kaybedip çoğu zaman rahatsız edici yüzeylere dönüşüyor.Bunun başlıca sebepleri; yatay düzlemin çok fazla aydınlatılması ve dikey düzlemlerin (cephe, ağaçlar vb.) ihmal edilmesinin yanında aydınlatma kaynağından alınan yüksek seviyedeki kamaşma ve aydınlatma yoğunluğunun ve renginin yanlış seçimi.

Bunun yanında düşük ışıklılıklı yüzeyler (örn.cepheler) insan gözünün yanlış algısı sonucu farkedilme özelliğini yitiriyor.

Görüş alanı dahilindeki görünüm aslında olduğundan daha fazla karanlık görünüyor ve direkt yayılan ışınlardan dolayı oluşan kamaşma etkisi ile algının görsel ayarlanması ile farkedilme özelliğini kaybediyor.

Ayrıca aydınlatma kaynağından alınan direk kamaşma insan gözünde donukluğa yol açıyor, retinada perde etkisi yapıyor ve kontrast duyarlılığının yitirilmesine neden oluyor.

İyi bir aydınlatmanın amacı yol alanının gece de iyi görülmesi koşullarının sağlanması. Bu görme koşulları, yalnızca yolun değil, görme alanında büyük bir açı teşkil eden yatay düzlemlerin ve cephelerde bulunan düşey düzlemlerin görülmesi amacını taşıyor.

Moonlight’ın armatürlerinde kullanılan yeni sistemler simetrik ve asimetrik aydınlatma armatürleri. Bu armatürler birincil reflektörden yayılan ışığın ikincil reflektörde (kompleks fasetli alan) ayrıştırılması şeklinde oluşan aydınlatma aygıtlarından oluşuyor. Direğe entegre edilen birincil reflektör, üstte bulunan kompleks ayna yüzeyli bölmeden ışığı yayıyor ve bu ışık yatay olarak da görülüyor.

Birincil reflektörden yayılan ışık ikincil reflektördeki ekrana odaklanıyor ve direkt bir kamaşma söz konusu olmuyor. İkincil reflektördeki ekran birçok farklı yansıyan fasetlerin bileşimi.


İkincil reflektördeki ayna yüzeyler birçok fasetin dairesel ayna biçimine gelmesi ve yekpare bir dairesel ayna yüzeyi oluşması.Her faset iç bükey şeklinde. Bu iç bükey şeklindeki fasetler dış mekan kullanımına uygun olarak alüminyum metalizasyonu işlemine tabi. Özel olarak tasarlanmış faset yüzeyleri ile ışık önceden belirlenmiş açılarda yansıyor.

Bunun yanında özel biçimdeki her bir fasetten yayılan ışık direk yayılan sistemlerde elde edilemeyen ışık dağılımı sağlıyor.

Moonlight tarafından patentli olan bu tip ikincil reflektör sistemlerinde kamaşma minimum seviyeye indirgeniyor ve meydan ve cadde aydınlatmalarında yüksek kalitede aydınlatma elde ediliyor.

Hiç yorum yok: