14 Haziran 2008 Cumartesi

Tarihin taşlara yansıttığı güzellik

Tarihin taşlara yansıttığı güzellik
Hava, su ve toprağın hiç bitmeyen mücadelesi sonucu ortaya çıkan eşsiz doğal manzaralara ev sahipliği yapan Kapadokya yöresi, seramikte hayat buluyor. Çanakkale Seramik & Kalebodur, doğanın yaratıcılığıyla vücut bulan Kapadokya koleksiyonunu yarattı.
1996 yılından beri Türk ve Anadolu medeniyetlerinden doğan özgün koleksiyonlar yaratan Çanakkale Seramik & Kalebodur, yeni koleksiyonu 'Kapadokya'da tarihin ve doğanın birlikte oluşturduğu muhteşem Kapadokya bölgesinden ilham almış.

10 yıl önce Türk tarihi ve kültüründen esinlenen ilk koleksiyonu olan ve Türk medeniyetleri için bir milat niteliği taşıyan Selçuklu Koleksiyonu, Selçuklulardan esinlenmişti. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yılında Osmanlı Koleksiyonu ve Kuruluş dönemindeki orijinal mimari göz önüne alınarak oluşturulan Bursa, Bizans ve Osmanlı sentezinin iç içe geçtiği Ayasofya ve yükseliş dönemini simgeleyen Topkapı serileri doğdu. Geçmiş tasarımlarının çizgisini devam ettiren marka, yine zengin Anadolu kültüründen beslenerek
, seramiğe hayat veren Kapadokya yöresinden yola çıkarak yeni bir koleksiyon hazırladı.

Adını tarihten alan 4 seri
Hava, su ve toprağın şairene dansıyla çıkan eşsiz doğal manzaralara ev sahipliği yapan Kapadokya yöresi, markanın yarattığı seramiklere ilham verdi.

Bu doğal ve kültürel mirasın estetik değerlerini, modern tasarımlarla çerçeveleyerek farklı mekanlarda yaşatmayı hedefleyen Çanakkale Seramik & Kalebodur'un tasarladığı Kapadokya Koleksiyonu, bu bölgeden ve bölgedeki eserlerden esinlenerek doğdu. Seandos, Sinasos, Argeus ve Assiene serilerinden oluşan Koleksiyonda, 25 x 33 ve 25 x 40cm duvar karoları, 33 x 33 ve 50 x 50cm yer karoları ve çok zengin bordür seçenekleri yer alıyor. Tarihin taşlara yansıttığı güzellikler, seramiğe taşınıyor.

Geçmişin zerafeti
3 farklı renkte duvar karosu ve 5 farklı renkte yer karosundan oluşan ve 2 dekor alternatifi bulunan Seandos Serisi, taş oymacılığının güzel örneklerinden esinlenerek hazırlanmış Enes ve Yılanlı Kilise'nin tonozlarını süsleyen motiflerin zarif kıvrımlarından esinlenen Dervent'ten esinlenmiş.

Kapadokya'nın kolay işlenen volkanik yapıdaki taşları, tarih boyunca taş işçiliğinin gelişmesini ve mimari bir gelenek halini almasını sağladı. Bölgedeki taş mimarinin karakteristik bir özelliği olan 'taraklı sıva dokusu', Sinasos Serisi ile endüstriyel seramikte yeniden hayat buluyor.

Aziz Jean Kilisesi'nin tonozlarında yer alan sarmaşık gül motiflerinin yorumlanarak çalışıldığı Venessa dekorları günümüz mekanlarına romantik bir etki, Saruhan ise zarif bir görünüm kazandırıyor.

Kapadokya doğasının renkleri
Argesus'ta ise 2 farklı renkte duvar karosu, 4 farklı renkte yer karosu mevcut olan seride Korama, Melendiz, Matiana ve Nissa isimli zengin dekor çeşitleri yer alıyor. Ürgüp'ün antik ismi ile adlandırılmış Assiena serisi, doğal etkiler ile aşınmışlığa uğramış bir vadi yamacından çekilen fotoğraflardan çalışıldı. Volkanik ısınmalar sonucu oluşmuş, Kapadokya doğasına hakim renklerin kullanıldığı seri 33 x 33cm ve 50 x 50 cm ebatlı, 4 renk alternatifli yer karolarından oluşuyor.

Hiç yorum yok: