21 Haziran 2008 Cumartesi

Gizli ışık modası

Gizli ışık modası
Aydınlatmada yeni trend, göz yormayan soft ışık yani gizli ışık! Mekanları olduğundan daha huzurlu hale getiren 'gizli ışığı' evinizde veya ofisinizde kullanarak ruhunuzu günün stresinden arındırabilirsiniz.
Doğru yapılmış bir aydınlatmayla bir mekanı olduğundan büyük, olduğundan küçük, daha sıcak ya da daha ciddi yapabilirsiniz. Yanlış aydınlatma ise dekorasyonu nasıl olursa olsun bir mekanı kötü gösterir. Aydınlatmanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri ise tartışılmaz. Girdiğiniz mekandaki aydınlatma, psikolojinizi en az dekorasyon kadar hatta belki daha fazla etkiliyor. Doğru seçilmiş bir aydınlatma ve aydınlatma elemanlarıyla mekanınızın istediğiniz atmosfere bürünmesini sağlamak bir yana, içindeki insanların ruh hallerine bile etki edebiliyorsunuz.

Aydınlatmada yeni trendlere gelince göz yormayan soft ve gizli ışık ço
k moda. Son zamanlarda kristal, şatafatlı ürünler de tercih edilmeye başlandı. Ürünlerde en çok bronz, bronz üzeri altın kaplama, krom ve murona cam gibi malzemeler de son zamanların gözde aydınlatma seçimlerinden. Aydınlatmadaki son trendleri, aydınlatmanın dekorasyondaki önemini, insan psikolojisi üzerindeki etkileri ve yeni koleksiyonlarını Bakara Collection'un sahibi Ahmet Kalyon'la konuştuk....

Bakara Collection nasıl kuruldu? Kaç senedir devam ediyor?
Bakara Collection 1979 yılında Atölye olarak kuruldu. 1982 yılında da ihracata başlayıp, aydınlatmada standart ürünler dışına çıkarak özel uygulamalara yönelmeyi tercih ettim. Aydınlatmadaki ilk showroomumuzu 25 yıl önce Şişhane'de açtık. Daha sonra herkesin daha kolay ulaşabileceğini düşündüğü merkezi yerlere showroomlarını açmaya başladı. Aydınlatma'da ilk olarak Şişhane, daha sonra Göztepe (2 mağaza), Levent ve Ankara'da hizmete sunduğu showroomlarında klasikten moderne, aksesuardan şık çözümlere kadar geniş ürün yelpazesiyle müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Ürün yelpazesini anlatır mısınız?
Dünyaca ünlü markaların tek yetkili temsilcisi Bakara Collection, İtalya ve İspanya'dan getirilen 1000'den fazla marka ile çalışıyor. Dünyaca ünlü tasarımcıların ürünlerini müşterileriyle buluşturan Bakara Collection, her geçen gün artan showroomlarıyla kalite, estetik ve hizmet anlayışını bir adım önde taşıyarak, 2006 kolleksiyonunda dünya çapındaki tasarımcıların ürünlerine yer veriyor. Sadece aydınlatma üzerine 7000'den fazla ürün çeşidi var. Kısa bir süre önce yoğun talep üzerine aydınlatma ile uyum sağlayan Amerikan mobilya ve aksesuarlarını koleksiyonumuza ekledik.

Aydınlatma tasarımı bilinmiyor
Aydınlatma'da dünyaca ünlü hangi firmalar ve tasarımcılar ile çalışıyorsunuz?
İspanyol Mariner, Leds, Creval, Novaart, Grok, Syrma, BJM , Deo, Rogu, Jemar,Sari, Pvs, Carlesso, Proluz. İtalyan FBAI, A.Toso, İtre, Fabbian, L.Alternative, M.Due, Penta, Mintalux, Rosetti, Vistosi, Kundalini, Acrime, Paco Dominguez, Schuller, Montart, L'orginal, Paterna, Exnova, Alma, Banci, La Murrina, L.Plan, Tiffany. Tasarımcılardan bazıları Casper Marison, Terzani, Michele Sbrogio, Carlo Nason, Mauro Marzollo, Luciano, Brtoncini, Studio Tecnico, Guido Rosati, Giusto Toso, Lazzari / Tonetto, Grazia Azzolin, Roberto Pamiro, Giamperio Derai, Alberto Meda, Paolorizatti, Antonio Citterio, Afra Scarba / Tobia Scarpa.

Türkiye'de aydınlatma tasarımı yeterince biliniyor mu? Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
Yurtdışında bir bilim dalı olarak kabul edilen hatta üniversitelerde bölümleri yer alan aydınlatma konusu, ne yazık ki Türkiye'de yeterince bilinmiyor ve hak ettiği değeri görmüyor. Bakara, aydınlatmada tasarımı ön planda tutuyor, malzeme ve estetiğe çok önem veriyor. Işığın ve sanatın yan yana ilerdiği bu sektörde gereken önemi göstermeyi ve onu yeterince tanıtmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla amacımız, sürekli olarak takip ettiğimiz bütün yeni trendlerle, Bakara Collection kalitesini yansıtıp fark yaratmak, özgün mekanlara ayrıcalık katmak.

Doğru mekanda doğru ışık
Dekorasyonda aydınlatmanın önemi nedir?
Mekanların dekorasyonunda aydınlatma en az diğer ögeler kadar önemlidir. Öncelikle yaşam alanları belirlenmeli, hangi ortamda hangi işlevlerin yapılacağı tespit edilmeli ve ondan sonra uygun ürün seçimi yapılmalıdır. Doğru mekanda doğru ışık kullanılmalıdır. Aydınlatma, mekanda hem dekorasyonu hem de ihtiyaçları tamamlar. Aydınlatma bir dekorasyonda yer alan ilk ve son aşamadır. Mekanda hem dekorasyonu hem de ihtiyaçları tamamladığı için sadece fonksiyon olarak düşünülmemeli, özenle seçilmiş dekorasyonların devamı olarak görülmelidir. Örneğin yemek masası bulunan mekanda, tavan aydınlatması yerine sehpa üstü ve ayaklı ürünler tercih edilirse hiçbir zaman yeterli ışık alınmayacak ve masa üzerine vuran gölgeler yüzünden rahatsızlık duyulacaktır.

Aydınlatmada yeni trendler nedir?
Aydınlatmada yeni trend, göz yormayan soft ve gizli ışık çok moda. Son zamanlarda kristal, şatafatlı ürünler de tercih edilmeye başlandı. Ürünlerde en çok bronz, bronz üzeri altın kaplama, krom ve murona cam gibi malzemeler tercih ediliyor.

Aydınlatma sektöründe kullanılan yeni teknikler nedir?
Aydınlatma sektöründe kullanılan yeni tekniklerden bahsetmek gerekirse, ışıklı tavan sistemleri (Fiberoptik ve Led aydınlatma), ülkemizde ve dünyada bir çok alanda kullanılan yeni uygulamalardan biridir. Yalın tasarımları ön plana çıkaran bu teknik sayesinde akla gelebilecek her mekanda sıradışı çözümler üretilebilir.

Hangi tarz dekorasyona ne tip aydınlatma önerirsiniz?
Her tarz dekorasyona uygun aydınlatma ürünleri mevcuttur. Bunlar kendi içlerinde çok çeşitli modellere ayrıldıkları için eşylar ile birlikte karar verilmesi en doğrusudur.

Hiç yorum yok: