14 Haziran 2008 Cumartesi

İdeal zemin kaplaması, seramik karolar

İdeal zemin kaplaması, seramik karolar
Seramik karoların sunduğu geniş renk, desen ve şekil yelpazesi yaratıcı iç tasarımlara fırsat vermektedir. Mağazaların ve dekoratif unsurların önemli olduğu orta yoğunlukta kullanılan ortamların iç dizaynını planlarken zeminin maruz kalabileceği yüzey faaliyetini iyi hesaplamak gerekir.

Bu durum özellikle yoğunluğun ve aşınmanın çok fazla olduğu, mağazaların ödeme noktaları gibi, alanlar için geçerlidir. Bu tür alanlar için seçilen karoların aşınmaya karşı mümkün olan en
yüksek düzeyde dayanıklı olması gerekir.

Yapıların zemininde seramik karo kullanımı tüm dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe artıyor. Seramik karolar çok düşük sıcaklıklara maruz kalan ve yoğun olarak kullanılan dış zeminler için idealdir. Dış zeminde kullanılan bu tür ürünlerin kayma, buzlanma yapmaması, leke tutmaması ve şiddetli darbelere karşı dayanıklı olması gerekir. Günümüzde, seramik karolar “yoğun sirkülasyon alanların zemin kaplaması” olarak isimlendirilmektedir ve binalarda, büyük komplekslerde ve tesislerde kullanılmaktadır.

Ticari ve endüstriyel binalar
Her biri farklı mimari ve iç tasarım gerektiren çok çeşitli ticari ve endüstriyel binalar bulunmaktadır. Bu binalar arasında spor tesisleri, büyük ticari tesisler, havalimanları ve tren istasyonları, hastane ve laboratuarlar, ibadet yerleri, eğitim merkezleri ve her türlü endüstriyel kuruluşların binaları yer almaktadır.

Birkaç yıl öncesine kadar bu alanda ürün sunan
çok az şirket olmasından dolayı bu tür büyük bina ve komplekslerde seramik bulunmamaktaydı. Porselen karolar da dahil olmak üzere sırlanmamış ve preslenmiş taş karoların keşfedilmesinden sonra mimari yüzünü seramik kaplamaya döndü.

Seramik karoların sunduğu geniş renk, desen ve şekil yelpazesi yaratıcı iç tasarımlara fırsat vermektedir. Bir proje alındığında, binada yapılacak çalışmanın her açıdan etüt edilmesi gerekmektedir. Tüm binaların ortak noktası hepsinin yoğun bir hareketlilik altında olmasıdır. Bu yoğunlukla birlikte yoğun mekanik, fiziksel ve kimyasal bir faaliyet de gerçekleşir.

Genel olarak çok yoğun mekanik faaliyetler, büyük yüzeyler üzerinde çok ağır yüklerin taşınması veya sürülmesi ile birlikte kendini gösterir. Bu yüzden bazı durumlarda, normalden daha kalın karoların seçilmesi gerekebilir. Karolar özellikle dış bir mekana yakın yerleştirildikleri zaman, aşınma daha fazla olacağından yüzey mekanik faaliyetleri çok yoğun olur. Bu aşınmanın nedeni yalnızca yoğun kullanım değil aynı zamanda bu tür binalarda kullanılan endüstriyel temizlik yöntemleridir.

Kimyasal maddeler ve temizlik ürünleri çok çeşitlidir ve karoların döşenme yerlere göre bu maddelerden etkilenme oranları da değişir. Bu nedenle, bu tür kimyevi maddeler içeren temizlik ürünlerine karşı en dayanıklı karoların seçilmesinde büyük fayda vardır. Özellikle kimya, ilaç ve süt ürünleri üretim tesislerinde, kullanılabilecek herhangi bir kimyasal unsura karşı dayanıklı olan seramik yer kaplamalarına gereksinim duyulmaktadır.

Konutlarda seramik zemin kaplamaları
Seramik, mutfaktan banyoya, koridordan balkona ev mimarisinin değişmez bir parçasıdır. Kimi zaman bahçe süslemesi olarak kullanırken, kimi zamanlarda da dış kaplama ve teraslar için kullanılmaktadır. Seramiğin evlerde, bahçe ve teraslardaki kullanımı, lekelenme ve buzlanma yapmayan, nemden kaynaklanan rutubetlenmeye karşı dayanıklılığı olan sırlanmış ve sırlanmamış taş karoların ortaya çıkışıyla daha da artmıştır.

Dış mekan karolarının seçiminde karoların maruz kalacağı mekanik faaliyetin çok mu yoğun yoksa yüzeysel mi olduğu oldukça önemlidir. Kimyasal faaliyetler düşük ya da orta seviyede olsa bile, karoların kolaylıkla temizlenebilmesini ve döşeneceği yerde kullanılan ürünlere karşı dayanıklı olmasını sağlamak önemlidir. Düşük sıcaklıklara maruz kalma riskinin olduğu yerlerde, karoların buzlanma yapmayan türden olması önemlidir. Son olarak da, yağmurlu yerlerde veya suyun olduğu yerlerde karoların kaygan olmaması gerekmektedir.

Konutlar dışında kalan iç mekanlar
Konutlar ile endüstriyel binalar dışında seramik zemin döşemeleri, fonksiyonel yapıları ve kolay temizlenebilir olmalarından ötürü hijyenik yüzeylere ihtiyaç duyulan halka açık yerlerde de kullanılmaktadır. 20. yüzyılın başlarında, seramik sağlık kurumları ve ilaç kuruluşlarında olduğu kadar restoranlarda, barlarda, kasaplar ve süthanelerde de kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonraları dekorasyonun fonksiyonellik açısından önem taşıdığı yerlerde tercih edilir olmuştur. Sonraki yıllarda ise halka açık yerlerde seramik kullanımının yerini başka zemin kaplamalarıaldı ve seramik yalnızca duvar kaplamalarında kullanılır oldu.

1990’lı yılların başında seramik, halka açık ve hijyenik zeminlere ihtiyaç duyulan yerlere uygun olan, estetik açıdan daha çekici şekil ve renklerde üretilmeye başlayınca durum farklı bir hal aldı. Günümüzde, ticari tesislerde, barlarda ve restoranlarda zemin döşemesi olarak porselen karolar sıklıkla tercih edilmektedir.

Bina yüzeylerinde çok yoğun mekanik faaliyelerin olabileceği gibi kimi zamanlarda çok yüksek düzeyde kimyasal faaliyet de olabilir. İçindeki ürünleri korumak için soğutulan mağazalar için karo seçerken buzlanma yapmayan ve kaymayan karoların tercih edilmesi çok önemlidir. Aslında, yere sıvı dökülme riskinin olduğu tüm mağazalarda kaymayan karoların kullanılmasında fayda vardır.

Hiç yorum yok: