21 Haziran 2008 Cumartesi

Philips'ten dinamik aydınlatma

Philips'ten dinamik aydınlatma
Işığın hayatımızdaki anlamını ve gücünü sorgulayan “Gece neden uykumuz gelir, gündüz enerjik olmamızda ışığın etkisi nedir? Gün içinde biyolojik ritmimiz ile ışığın gün içindeki döngüsü arasında bir ilişki var mı?” gibi soruların yanıtları yeni bir kavram ortaya çıkardı: Dinamik Aydınlatma. Işığın doğayla, insanın ışıkla ilişkisinden elde edilen verilerle, yaşam alanlarımız aydınlatma sayesinde moral ve performans kaynağı haline geliyor.

İnsan vücudu, gece ve gündüze göre farklılık gösterir. Gece uykumuz geliyor, sabah ise güne enerjiyle başlayabiliy
oruz. Bu önemli farklılığın yanı sıra vücudun ritmi gün içinde de durmaksızın değişiyor. Bu döngünün ışıkla yakın ilişkisi var. Işık ve doğa, insan ve ışık arasındaki ilişkinin çözümlenmesi, mekanların amaca uygun olarak aydınlatılabilmesini sağlıyor. Dinamik aydınlatma kavramı, ışığın anlamını değiştiriyor.

Çalışma ortamında doğal ışık farkı
Gece ve gündüz, mevsimlerin de etkisiyle gün içinde farklı ışıklar yaratıyor. Doğal ışığın ritmi insan bedeni üzerinde de etkili oluyor. Bu ritmin çalışma ortamlarına taşınması, ışığın ofis ihtiyaçlarına göre uyarlanabilmesini sağlıyor.

Gün ışığı biyolojik ritmi ayarlıyor
Gün ışığı insan bedeni üzerinde, hormonların seviyesinde etkili oluyor. Gün ışığının yokluğu, melatonin hormonu seviyesini yükseltiyor. Melatonin hormonu vücuda uyku veriyor. Gün ışığı ise vücuda canlılık veren Cortisol hormonunun üretimini çoğaltıyor. İşte, geceyle gündüz, uyku ile zindelik arasındaki ilişki böyle kuruluyor.

Kişisel ışık mı, dinamik ortam mı?
Ofis aydınlatmalarında iki farklı planlama yapılabilir. Her ikisinin de kendisine göre avantajları, tercih edilebilecek özellikleri olan planlamalar, tek kişilik ofislere ve açık ofislere göre değişiyor.

Tek kişilik ofiste aydınlatma kişinin isteklerine göre şekillenebiliyor, uzaktan kumanda ile idare edilebiliyor. Bu sistemde çalışan kendi çevresini kontrol edebiliyor ve aydınlatmayı kendi istekleri doğrultusunda çeşitlendirebiliyor.

Açık ofiste aydınlatma zamana göre, otomatik olarak değişiyor. Aydınlatma düzeni zamana göre kontrol ediliyor. Aydınlatma böylelikle moral ve motivasyon kaynağı olabiliyor.

Dinamik aydınlatma hareketin doğal akışını destekliyor
Sabah vakti enerji seviyesi yüksekken insanlar öğleye doğru yorulup, dinlenme ihtiyaç duyuyorlar. Öğleden sonraki uykulu hali gün sonuna doğru enerjinin yine toparlandığı saatler izliyor. Gün içerisinde ışığı otomatik olarak ayarlayan aydınlatma programları sayesinde dinamik aydınlatma ofis ortamlarında uygulanabiliyor.

Sabah serin taze ışık, ofise gelen insanların enerjilerini artırarak güne iyi başlamalarına yardımcı oluyor. Öğle saatlerinde ışık seviyesinin azalmasıyla oluşan sıcak ışık rahatlamayı sağlıyor. Öğleden sonrası rehaveti ise ışık seviyesinin tekrar yükselmesi ile ortaya çıkan beyaz soğuk ışıkla azaltılıyor. Günün bitmesine yakın beyaz ışığın biraz daha soğuklaşması, evlerine gitmeye hazırlanan çalışanların yeniden dinçleşmelerini sağlıyor.

Aynı odada bazen sunum yapıyor, bazen konuk ağırlanıyorsa, her iki duruma uygun aydınlatmanın seçilmesi gerekiyor. İletişim için ofiste boydan boya serin orta parlak ışık, konsantrasyon için masa üstünde serin parlak ışık ve rahatlama için nokta aydınlatma ile birleşen sıcak, orta parlak aydınlatma tercih edebiliyor.

Hiç yorum yok: