11 Haziran 2008 Çarşamba

Yeni darbe sesi standartı

Yeni darbe sesi standartı
“Yeni Darbe Sesi Standartı, laminat parkenin düzenli bir test prosedürüne ve ölçüm kriterine tabi tutulmasını sağlıyor. Uzun yıllar boyunca uygulanmış olan birbirinden farklı ölçüm kriterlerinden sonra, yeni Darbe Sesi Standartı sayesinde ilk defa ölçülebilir bir karşılaştırma sistemi yaratılmış oldu.”
2004 yılı başında genel bir düşünce olarak doğan Darbe Sesi Standartı, Avrupa Laminat Parke Birliği'nin (Eplf) onayını aldı. Bu standarta göre ortaya çıkan norm, laminat parkenin düzenli bir test prosedürüne ve ölçüm kriterine tabi tutulmasını sağlıyor.

Uzun yıllar boyunca uygulanmış olan birbirinden
farklı ölçüm kriterlerinden sonra, yeni Darbe Sesi Standartı sayesinde ilk defa ölçülebilir bir karşılaştırma sistemi yaratılmış oldu. Bu norm ayrıca tüm sektör için bir klavuz niteliğinde çalışmalara ışık tutacak.

Eplf'nin teknik komitesi denetiminde geliştirilen yeni Darbe Sesi Standartı, laminat parke üzerinde oluşan darbe sesinin ölçülüp değerlendirilebilmesine olanak veriyor. Sesin yüksekliğine (Nm) sone cinsinden değer veriliyor.

Sone değerleri doğrusal ve mutlak olduğu için farklı değerlerle kolaylıkla karşılaştırılabiliyor ve nesnel bir değerlendirme sürecinde oldukça yararlı oluyor.

Darbe sesi seviyesinin ölçümünde temel alınan nokta sabit parametreli, köpük altlıklı bir koşut zemindir. Test edildikten sonra, ürünler ‘Ses Yüksekliği’ (SY) sınıflandırmasına sokulur.

Eğer ürüne 0'dan daha büyük bir SY değeri verilirse, ürünün koşut üründen daha iyi olduğu düşünülür. Daha küçük bir değer verilmesi ise ürünün koşut üründen daha kötü olduğu anlamına gelmektedir.

Sistem toplam 4 kategoriden oluşmaktadır. Bu kategoriler sırasıyla; SY 0 (-5'den +5'e), SY 10 (+5'den +15'e), SY 20 (+15'den +25'e) ve SY 30 (+25'den +35'e) şeklindedir.

Eplf teknik komitesi başkanı Dr. Theo Smet, yeni sistemle ilgili şunları söyledi: “Bu sistemle, firmaların ve tüketicilerin yararlanabileceği bir ölçüm oluşturmuş olduk.

Tüm Eplf üyeleri, ürettikleri zeminlerin gürültü seviyelerini yakın bir gelecekte bu norma göre ölçmeyi ve ölçüm sonuçlarını da ürün tanıtımlarında kullanmayı kabul ettiklerini belirttiler.”

Hiç yorum yok: