17 Haziran 2008 Salı

Zeminde renk oyunları...

Zeminde renk oyunları...
Değişen dekorasyon manevraları, en klasik ve yerleşik kanunları bile zaman içinde değiştirebiliyor. ‘Yerinden kıpırdamaz' dediğimiz birçok dekorasyon unsuru bile stiller farklılaştıkça yükselen akımlara uyum sağlıyorlar. Bunlardan biri, belki de en belli başlısı ahşap zeminler. Klasik parke renkleri bugüne kadar, çoğu evin dekorasyon merkezinde yer almıştır; perdelerin, döşemelerin, halıların, aksesuarların ve duvarların renkleri onların renk ve tarzlarına göre seçilir.

Bu yüzden birçoğumuz koyu renklerdeki ahşap yüzeylerin ekseninde, mekana nasıl
ferahlık, canlılık ve rafinelik kazandıracağımızı bilemeyiz. Oysa günümüzde zeminler de farklı tarz ve renk oyunların birer parçası. Yakın zamana kadar koyu renk ahşap zeminlerini sistre yaptırarak onları beyaza boyamak oldukça popülerdi.

Daha ferah bir mekana sahip olmanın haricinde yükselen provance contemporary akımıyla mekanlar tamamen yaşanmış, eskitilm
iş bir beyaz kaleye dönüşmüşlerdi. Şimdi ise, ruh halimize göre zeminle farklı oyunlar oynamaktayız.

Nasıl mı?
Eğer daha neşeli, hayat dolu ve hareketli bir yüzey istiyorsanız zeminlerinizde açık yeşil, bej ve açık sarı tonlarını deneyebilirsiniz. Bu renklerde ahşap yüzeylere jüt ve coco tarzı halılar eklendiğinde ise daha naturel ve doğaya yaklaşan bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Sarımsı kahverengi tonlar, mekanı yumuşatır ve sakinlik kazandırır. Romantizmi tercih edenler çiçek ve meyve renklerini daha çok tercih edebilirler.

Beyaz, gri, bej ve lila renkleri ise daha aristokrat ve provansaldır. Bu paletin siyahla birleşiminden sayfiye dinginliği ve rahatlığı yakalarsınız. Sözgelimi Güney Fransa ve Akdeniz evlerinde bu paletin sıkça kullanıldığı görülmüştür. Bu paletteki ahşap zeminler için kullanılacak hal
ılar için en uygun seçimler ise pastel tonlarda klasik halılardır.

Pembe, turuncu ve kırmızı tonları ise, büyük kent evlerinin ve loftlarının zeminlerinde genç ve dinamik bir atmosfer yaratır. Maksi-Pop stilde tasarlanmış ve hacim olarak geniş mekanlar için ideal olan bu renklerle enerjik ve güçlü bir vurgu kazanılabilir. Sıcaklık ve volüm veren bu tonlara en uygun uygun halılar ise zeminle kontrast renklerde olanlardır.

Hiç yorum yok: