11 Haziran 2008 Çarşamba

Zemindeki gelişimler seçimi zorluyor

Zemindeki gelişimler seçimi zorluyor
Tüketiciler için ürünlerin sadece güzel görünümlü olmaları yetmiyor. Rahatlık, anti-alerjiklik, kaymazlık, uzun ömürlülük, kolay bakım ve temizlenme gibi özellikleri de
seçim konusunda önemli bir rol oynamaktadır."
Zemin kaplamaları yapı sektörü ile oldukça yakından bağlantısı olan malzemelerdir. Bu nedenle tüketicilerin zemin kaplamaları ile ilgili beklentileri de her geçen gün hızla artmaktadır. Günümüzde bu kaplama malzemelerinin sadece güzel görünümlü olmaları değil, rahatlık, anti-alerjiklik, kaymazlık, uzun ömürlülük, kolay bakım ve temizlenme gibi özellikleri de seçim konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Banyo, mutfak ve bodrum katları gibi alanlarda ise neme karşı direnç gösterebilme özelliği oldukça önem taşır.

Ahşap zeminler
İç mekanlarda kullanabilecek kaplama malzemelerinden biri de ahşap zeminlerdir. Birçok desen ve cila seçeneği sunan ahşap zeminler, kolay tamir edilebildikleri gibi uzun yıllar boyunca da dayanabilmektedirler.

Ahşap zeminler, bodrum katı, banyo ve mutfak gibi nem tutan alanlarda önerilen bir kaplama malzemesi değildir. Nem, ahşabın renginin solmasına neden olduğu gibi kabarmasına ve bükülmesine de sebebiyet verir. Bununla beraber kuruluk da bir takım sorunlara neden olmaktadır. Nem oranı yüksek ahşap kaplamalar, kuru bir ortamda döşendikleri zaman, bu levhalar kuruyup çekeceği için bir takım delik ve çatlaklar oluşacaktır.

Laminat zemin kaplamaları
Geçen son on yılda, yüksek basınçlı laminat kaplamalar pazarda önemli bir yer elde etmiştir. Bu kaplamalar, yoğun lif levha üzerine koruyucu ve dekoratif tabakalar yapıştırılarak ve daha sonra nem dirençli bir alt tabaka eklenerek oluşturulmaktadır. Kimi zaman ses azaltıcı bir alt katman da eklenir. Bu dekoratif tabaka bir kağıt üzerine baskı tekniği ile reçine üzerine gömülerek elde edilmektedir. Laminat kaplamalar tezgah üstlerinde kullanılan lamineye benzemektedir ancak bunlar çok daha serttir.
Laminat kaplamaların bir başka avantajı da ev sahibinin ahşap görünüm elde etmek istediği nem tutan bölgelerde de kullanılabilir oluşudur. Laminat kaplama üreticileri her ne kadar ürünlerinin nemli bölgelerde dayanıklı olduğunu söyleseler de bu ürünler nem problemleriyle baş etme konusunda yeterli olmadıklarından ötürü kurulum esnasında dikkat gerektirmektedir. Bu nedenle kurulumdan önce nem testi yapmak önemlidir.

Halı
Duvardan duvara halılar hızlı, kolay ve nispeten daha ucuz bir zemin kaplama çözümüdür. Genellikle direkt olarak alt zemin üzerine uygulanabilen duvardan duvara halılar yüksek teknolojili naylon ipliklerden doğal yüne kadar sayısız çeşitte malzemelerden oluşmaktadır. Halıların sağladığı birçok avantaj da bulunmaktadır. Örneğin sağladığı yumuşak ve sıcak yüzey sayesinde kış aylarında mekanlara sıcak çözümler getirmektedir. Bunun dışında halılar evlerdeki gürültüyü azaltmakta ve kaygan bir zemin oluşmasına da engel olmaktadırlar.

Ancak halıların kalitesine bağlı olarak bir takım sıkıntılar da ortaya çıkmaktadır. Örneğin halının çok ucuz olması, malzemesinin iyi kalitede olmadığının bir göstergesidir ve bu durumda da aşınım daha hızlı gerçekleşmektedir. Bir başka sıkıntılı konu da halıların temizliğinin çok kolay olmayışıdır. Çok fazla güneş ışığına maruz kalması halinde de renklerinde gözle görülür bir solma oluşan halılar her 8-10 yılda bir yenilenmelidir. İyi kalitede iplikle dokunmuş halıların çok daha uzun ömürlü olduğu yadsınamaz bir gerçektir ancak bunların da fiyatları yüksektir.

Esnek zemin kaplamaları
İlk esnek zemin kaplamaları 12 ve 13. yüzyıllar arasında kauçuk formunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde esnek zemin kaplamaları vinil, linoleum, kauçuk ya da mantardan üretilmektedir.
En popüler esnek zemin kaplaması vinildir. Aşınma tabakası denilen koruyucu bir tabaka ve dekoratif bir başka katmanın birleştirilmesi ile oluşan bu esnek zemin kaplaması şerit ve rulolar halinde üretilmektedir. Çok çeşitli renk ve desenlerde üretilebilen vinil kaplamalar, kolay temizlenebilme ve nem direnci gibi özelliklerinden ötürü özellikle mutfak ve banyolarda tercih edilmektedir.

Vinil kaplamaların 1950 ve 1960'lardaki popülaritesi döneminde hız kaybetmiş olan linoleum canlı renk ve doğal yapısı ile son yıllarda bir geri dönüş gerçekleştirmiştir. 1800'lü yılların ortalarında icat edilen linoleum, keten tohumu yağı, reçine, mantar ve ahşap tozu, ufalanmış kireçtaşı ve pigmentlerden üretilmektedir. Vinilin aksine tamamen geri dönüşümlü bir malzeme olan linoleum, doğal özelliklerini içinde barındırdığı bir takım mikroorganizmalardan almaktadır. Linoleumun bu doğal yapısı antistatik bir malzeme olmasını sağladığı gibi kir ve toza karşı da direncini arttırmaktadır.
Linoleum gözenekli yapısı nedeniyle lekelenmeye açıktır ve bu nedenle de düzenli cilalama gerektirir. Vinil kadar esnek olmayan linoleumun ışığa çıkmayan kısımlarında geçici bir sararma gerçekleşir. Bu nedenle bodrum katları ya da banyo gibi alanlarda kullanımı pek önerilmez. Ayrıca yine vinilin aksine, uygulaması bir profesyonel tarafından yapılmalıdır.

Esnek zemin kaplama malzemelerine örnek olarak gösterilebilecek diğer malzemeler mantar ve kauçuktur. Mantar kaplamalar sıcak ve yumuşak bir his yaratmaları nedeniyle kimi ev sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Doğal ahşap renk ve tonlarında bulunan bu mantar kaplamalar genellikle su bazlı bir cila ile kullanılmaktadır. Kauçuk kaplamalar ise oldukça esnek ve kayma dirençli bir malzemedir. Lekelenmeye eğilimli olan kauçuk kaplamalara herhangi bir cilalama işlemi uygulanmaz. Mantar ve kauçuk zemin kaplamaları da profesyoneller tarafından uygulanmalıdır.

Taş kaplamalar
Taş kaplamalar seramik ve mermer karolar, dekoratif beton ve taşları kapsar. Seramik karolar bu grubun liderliğini yıllardır elinde tutmaktadır. Oldukça güzel bir görünüme sahip olan seramik karolar hem doğal, hem temizlenmesi kolay, hem uzun ömürlü, neme dayanıklı hem de yüzlerce biçim ve desene sahiptir. Diğer yandan seramik karolar olsun mermer karolar olsun halı ya da esnek diğer zemin kaplamalarına kıyasla oldukça soğuk ve sert bir yüzeye sahiptir. Islandıklarında kayganlıklarının arttığı göz önünde bulundurularak üzerlerinde yüksek parlaklık sağlayan cila uygulamasından kaçınılmalıdır.

Hiç yorum yok: